Klimmen techniek

Techniek 1
De eerste keer dat mensen klimmen, ervaren zij dit als een erg fysieke sport. Dat is het ook, deels... Maar meer nog dan een fysieke sport is het een technische sport. 

Voor klimmen hoef je niet heel sterk te zijn. Techniek, tactiek en mentale controle zijn belangrijker. Sportklimmen is spelen met je evenwicht. Of zoals David Van Reybrouck het zegt: “Klimmen is ballet in het verticale”. 
In deze cursus (4 lessen van 2 uur) krijg je als klimmer essentiële tips en tricks om snel beter te worden. De basale technieken worden aangereikt om zo efficiënt mogelijk te leren klimmen. Onderwerpen hierbij zijn onder andere voetplaatsing, evenwichtsverplaatsing en frontaal- versus ingedraaid klimmen. Aan het eind van de cursus ken je alle basistechnieken om efficiënt te kunnen klimmen. Je klimmaatjes staan versteld hoe snel je vooruit gaat!

Tevens is deze cursus een uitstekende voorbereiding op de cursus voorklimmen van Olympos.
 
Let op: Voor deelname aan deze cursus is het NKBV klimvaardigheidsbewijs Indoor Toprope (IT) vereist. 

Opmerkingen:

 • Neem je eigen materiaal mee (o.a. eigen gordel).
 • Vereist: NKBV klimvaardigheidsbewijs Indoor Toprope (IT)
Lees meerVerberg
Dag
Tijd
Periode
Niveau
Docent
Locatie
A
B
C en X
Geen aanbod

Kennismakingsles klimmen

Zou je graag eens Kalymnos beklimmen, maar heb je nog geen klimvaardigheidsbewijs? Dat kan! 

Voor de beginnende klimmers bieden we een kennismakingsles aan. Onder begeleiding van een gediplomeerd instructeur leer je de beginselen van het klimmen en zekeren en mag je heerlijk in de buitenlucht deze hoogste klimwand van Midden-Nederland bedwingen. Tevens is de klimkennismakingsles een goede voorbereiding op de cursus Indoor Toprope.

Opmerkingen

 • Duur: 2 uur
 • Inclusief: klimmateriaal
 • Optioneel: huur klimschoenen à € 4,00 (bij de sportdesk). 
 • Vereisten: geen
 • Kledingadvies: sportschoenen, sportieve, soepele kleding en een warm jack 
Lees meerVerberg
Dag
Tijd
Periode
Niveau
Docent
Locatie
A
B
C en X
Geen aanbod

Klimmen toprope

Beginners: toprope (leidt tot: Indoor toprope klimvaardigheidsbewijs NKBV).
De eerste stap in je klimcarrière maak je door het volgen van de vierweekse beginnerscursus Indoor Toprope. Tijdens deze cursus leer je de basisprincipes van het sportklimmen. In vier lessen komen verschillende thema’s aan bod waaronder: veiligheid, bewustwording van risico’s, materiaal, blessurepreventie, zekeren, techniek, knopen leggen en nog veel meer. Tijdens de laatste les wordt er een examen afgenomen. Bij een goed resultaat ontvang je het NKBV klimvaardigheidsbewijs Indoor Toprope (IT). Dat is een pasje met je persoonlijke gegevens en het bewijs dat je in staat bent veilig toprope te klimmen. Het bij deze cursus behaalde klimvaardigheidsbewijs is tevens een vereiste om op de toprope uren van Kalymnos te mogen klimmen. Klik hier om te zien wanneer je op Kalymnos vrij kunt toprope klimmen. 

De cursus duurt vier weken. Je krijgt 1 keer per week les en het is verplicht om alle lessen te volgen om examen te kunnen doen; je kunt je na de eerste lesdag niet meer inschrijven (wees er dus op tijd bij!). Lessen inhalen is normaal gesproken niet mogelijk. Scroll voor de dag en tijd naar de tabel onderaan deze pagina. Let op: in de winter worden er (meestal) geen cursussen aangeboden.

Let op: het aanschaffen van het Indoor Top Rope cursusboek (waarin de belangrijkste punten van de cursus nog eens worden samengevat) is verplicht bij inschrijving voor deze cursus; dit boek bestel je automatisch door inschrijving voor de cursus via onderstaande tabel (à € 12,10). Je ontvangt het boek bij aanvang van de cursus van de docent.

Opmerkingen

 • Inclusief: materiaal, NKBV cursusboekje en klimvaardigheidsbewijs IT 
 • Optioneel: huur klimschoenen à € 4,00 (bij de sportdesk) 
 • Vereist: OlymPas en aanschaf cursusboekje (à € 12,10)
Lees meerVerberg
Dag
Tijd
Periode
Niveau
Docent
Locatie
A
B
C en X
Geen aanbod

Klimvaardigheidstoets 

Heb je ruime klimervaring, maar nog geen officieel klimvaardigheidsbewijs van de NKBV? Dan is het mogelijk bij Olympos je klimvaardigheidsbewijs IT te behalen door het afleggen van een toets. Je wordt beoordeeld door een door de NKBV erkende kliminstructeur op veilig zekeren en klimmen en je materiaalkennis volgens NKBV richtlijnen.
Na het met goed resultaat afleggen van de toets mag je gelijk door met klimmen.

Neem zelf een zekerapparaat, gordel, klimschoenen en pof mee. 

Aangeboden
De klimvaardigheidstoets wordt op meerdere momenten aangeboden. Zie voor data en tijden de tabel onder aan deze pagina.

Inschrijven
Inschrijven voor de klimvaardigheidstoets kan online via de onderstaande tabel vanaf 2 weken voor aanvang van de toets. De kosten voor de toets zijn € 12,50 (voor het klimvaardigheidsbewijs van de bond) als je in bezit bent van een geldige OlymPas. Ben je niet in bezit van een OlymPas dan kun je ook online inschrijven, maar betaal je € 12 extra voor het entreebewijs.

Informatie
Heb je vragen over de klimvaardigheidstoets, mail dan s.v.p. naar kalymnos@olympos.nl.

Opmerkingen

 • Inclusief: NKBV klimvaardigheidsbewijs
 • Vereisten: goede klimervaring
Lees meerVerberg
Dag
Tijd
Periode
Niveau
Docent
Locatie
A
B
C en X
Geen aanbod

Klimmen voorklimmen

Gevorderden:  Voorklimcursus (Indoor voorklimmen klimvaardigheidsbewijs NKBV)Deze cursus is gericht op het leren voorklimmen op een klimmuur. Je leert de basisbeginselen om veilig en zelfstandig te kunnen voorklimmen. De volgende zaken komen o.a. aan bod: touwhandeling, voorklimmer zekeren, oefenen van voorklimvallen. Heb je ambities om  je verder te bekwamen in het rotsklimmen dan is deze cursus een goede start. Tijdens de laatste les wordt er een examen afgenomen. Bij een goed resultaat ontvang je het NKBV klimvaardigheidsbewijs  Indoor Voorklimmen (IV).

Je krijgt 1 keer per week les en het is verplicht om alle lessen te volgen om examen te kunnen doen; je kunt je na de eerste lesdag niet meer inschrijven (wees er dus op tijd bij!). Lessen inhalen is normaal gesproken niet mogelijk. Scroll voor de dag en tijd naar de tabel onderaan deze pagina. 

Opmerkingen:

 • Inclusief: materiaal, NKBV cursusboekje en klimvaardigheidsbewijs IV
 • Optioneel: huur klimschoenen à € 4,00. 
 • Vereisten: klimvaardigheidsbewijs IT, soepel niveau 5a kunnen klimmen 
Lees meerVerberg
Dag
Tijd
Periode
Niveau
Docent
Locatie
A
B
C en X
Geen aanbod

Klimmen vrij sporten

Met een OlymPas kun je binnen de openingstijden van Kalymnos onbeperkt gebruik maken van de klimwand. Wel dien je minimaal in het bezit te zijn van het NKBV klimvaardigheidsbewijs Indoor Toprope (IT)

 

Voor het vrijklimmen is het verplicht je eerst te melden bij de sportdesk van Sportcentrum Olympos. Daar dien je een toegangsbewijs en klimvaardigheidsbewijs te tonen. Tevens dien je te tekenen voor de klimvoorwaarden en aan te geven of je gaat topropen of voorklimmen.

Toprope klimmen (vereist: toprope klimvaardigheidsbewijs NKBV)

Binnen de openingstijden is het altijd mogelijk om toprope te klimmen. Dit kan op de 16 á 17 touwlijnen waar een touw hangt. Bij slecht weer of overmacht kan er besloten worden om de wand te sluiten. Dit zal dan worden aangegeven op de Facebookpagina van Kalymnos.

Voorklimmen (vereist: voorklimmen klimvaardigheidsbewijs NKBV)

Het is ook mogelijk om voorklimmen te beoefenen op Kalymnos. Voorklimmen mag alleen op de 3 á 4 touwlijnen waar geen touw hangt. De lijnen waar geen touw hangt worden regelmatig doorgewisseld. 

Indien je niet in het bezit bent van het klimvaardigheidsbewijs Indoor Toprope dan kun je deze behalen door een cursus Klimmen Toprope te volgen bij Olympos. Als je geen klimvaardigheidsbewijs, maar wel  ruime klimkennis en ervaring hebt, is het mogelijk om bij Olympos door middel van een klimvaardigheidstoets versneld een klimvaardigheidsbewijs te behalen.

Meer weten over het volledige klimaanbod en de openingstijden van Kalymnos? Klik dan hier.

OlymPas of dagkaart kopen?

Een OlymPas kun je bij de sportdesk (jaarkaart, maandkaart of dagkaart) aanschaffen of hier online (alleen jaarkaart). Scroll vervolgens naar de tabel onderaan de pagina. Afrekenen kan via iDEAL. Wil je een keer ‘los’ klimmen, dan kun je (alleen) bij de sportdesk ook een OlymPas voor één dag aanschaffen. Een OlymPas dagkaart kost € 11,00.

Let op: een NKBV klimvaardigheidsbewijs is verplicht om te mogen klimmen. Omdat onze sportdesk geen toezicht kan houden bij de klimwand en om veiligheidsredenen, dient dit bewijs voorafgaand aan het klimmen getoond te worden bij de sportdesk. Bij voorbaat dank voor je medewerking!

 

Lees meerVerberg

Utrechtste Studenten Alpen Club (USAC)

De Utrechtsche Studenten Alpen Club (USAC) is misschien wel de meest avontuurlijke vereniging van Utrecht en houdt zich sinds 1928 bezig met de vele takken van de berg- en klimsport, zoals sportklimmen, boulderen, alpineren en toerskiën.

 

Klimmuur

Klimmuur Utrecht is op dinsdag en donderdag van 16.30 - 19.30 uur thuisbasis van de USAC en leden kunnen op deze avonden voor een sterk gereduceerde prijs klimmen. Ook op vrijdag van 16.00 - 19.00 uur en zaterdag van 13.00 - 17.00 uur geldt er voor USAC'ers een gereduceerd tarief in Klimmuur Utrecht. Daarnaast zijn er kortingsregelingen met de andere klimmuren in de omgeving van Utrecht en zijn we regelmatig te vinden op buitenwand Kalymnos (Olympos).

 

Boulderen

Zondagavond is er een vaste boulderavond met gereduceerd tarief in boulderhal Sterk en ook bij Energiehaven kun je als USAC'er goedkoop terecht. 

 

In de bergen

Naast de wekelijkse trainingsavonden op de klimmuur worden in de weekenden zeer regelmatig (in het klimseizoen ieder weekend) de rotsmassieven van Duitsland, België en Frankrijk opgezocht. In de zomer staat het alpinisme centraal en wordt er voor de leden, in samenwerking met andere Studenten Alpen Clubs in Nederland en de NKBV, een breed scala van  Alpiene opleidingen aangeboden. Daarnaast wordt iedere zomer een USAC-camping georganiseerd in de alpen, waar ervaren en onervaren alpinisten en sportklimmers samenkomen. In de winter reizen we af naar de besneeuwde Alpen voor het toerskiën en ijsklimmen, maar ook naar het warme zuiden om te sportklimmen.

Feestjes, borrels, activiteiten en lezingen

Naast de klimactiviteiten organiseert USAC ook een paar keer per jaar leuke feestjes en een maandelijkse borrel in café Marktzicht. We hebben ook een activiteitencommissie die niet-klimgerelateerde activitietne organiseert, zoals spelletjesavonden en een liftweekend. Altijd al je grootste klimhelden willen ontmoeten? Tijdens onze lezingen komen ze naar Utrecht om over hun avonturen te vertellen.

 

Contributie (exclusief OlymPas)

€ 40,00 per jaar

 

Meer informatie

Voor meer informatie, kijk op: usac.alpenclub.nl of neem contact op met de Ab-Actis (ab-actis@usac.alpenclub.nl).

 

Lid worden?

Als je lid wil worden van een SSV, dan dien je:

 • Contributie te betalen aan de SSV van je keuze. Die contributie verschilt per vereniging.
 • Te beschikken over een voldoende lang geldige OlymPas of verenigingskaart. Val je in tariefcategorie A, dan is een OlymPas verplicht; val je in tariefcategorie B of C, dan kun je kiezen tussen de OlymPas en de verenigingskaart.
 • Je gratis bij Olympos te registreren als lid van de SSV.

 

De stappen 2 en 3 kun je online regelen. Ben je al lid van de vereniging, dan kan dat direct via de rode tabel hieronder. Ben je nog geen lid, klik dan eerst hier voor meer informatie en welke stappen je verder dient te doorlopen.

Lees meerVerberg
Duur
Tarief
A
B
C
 
Registratie tot en met 31 juli 2024
 
€ 0,-
€ 0,-
€ 0,-